Domácí kečup
Suroviny:
800 g jablek
800 ml vody
100 g cukru krupice (u sladkých jablek může být méně)
1 lžička citronové šťávy
2,5 kg rajčat
3 ks velké cibule ( 250 g)
5 stroužků česneku
120 ml octa
5 ks nové koření
5 ks celý pepř
1 lžíce soli
1 ks bobkový list
1 lžička červené papriky (může být pálivá i chilli)
150 g cukru (může být i méně, aby nebyl tak sladký)
3 ks jablek
Postup:
Rajčata umyjeme a nakrájíme na kousky, cibuli na kostičky, česnek na plátky Jablka bez jadřinců nakrájíme rovněž na kostičky. Do hrnce dáme rajčata, cibuli, česnek jablka a všechny další ingredience kromě cukru. Vaříme asi 30 min. Občas zamícháme, aby se nám rajčata nepřipalovala. Snažíme se odvařit vodu, kterou nám rajčata pustila. Vodu případně sebereme sběračkou a můžeme použít na základ rajčatové polévky. Směs rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme cukr a ještě chvíli vaříme do zhoustnutí.
Horké nalijeme do skleniček, uzavřeme víčka a otočíme víčkem dolů. Po vychladnutí otočíme zpět.
Pokud chceme kečup uchovat delší dobu, zavaříme jej cca 20 min při 80 °C.